Information

 

Q1. Why Should I choose Hands-On System ?

Answer: The primary reason to choose Hands-On System for your training requirements is our long-term association with the industry. With more than 22 years of experience of its mentors in IT and Analytics trainings, Hands-On System has the solution for all your training needs. To make it simple, please read the below benefits:

Partner with Leader of Analytics: Authorized training partner of SAS Institute (USA)

Faculty: In addition to training you in line with acceptable industry standards and requirements, we make sure that you’re guided by mentors who have real-time experience. All our instructors have over 4 years of work experience, come with hands-on knowledge, and are officially accredited.

Quality: Our quality team ensures that each batch has the best outcome. Validating the training delivery at every step, Hands-On System ensures that candidates do not face any hassle – be it in understanding concepts, accessing the course material, or scheduling a batch.

Convenience: While dealing with working professionals, we understand the importance and shortage of time. Hands-On System thus ensures that your training schedule suits you. If you aren’t comfortable in our public batches, we can arrange a one-on-one program for you. To make it suitable further, we also conduct instructor-led live online trainings, which save your travelling time.

Cost: Last but not the least, Hands-On System is an initiative of a nonprofit organization (NRD Welfare Trust) offers value for money. We price our offerings competitively and ensure you get complete assistance – in terms of trainer, course content, career guidance, exam application or anything else

Q2. What is the schedule of training programs?

Answer: For classroom sessions, we have classes between 10.00 AM to 7PM. If you are part of a public batch, you need to accommodate in the decided schedule. If that doesn’t suit you, we can also provide you one-on-one training.In one-on-one training sessions, the timings and days are mutually decided between the instructor and candidate. Also, there is complete flexibility in terms of adjusting the pace of training, getting topics customized, and anything else to benefit your learning endeavor.Our online training programs are another preference among candidates who wish to save on traveling time and cost. The schedule of these live instructor-led sessions is kept easy, allowing aspirants to study and work at the same time. Needless to say, you can get a schedule customized as per your needs if you are unable to fit in our monthly batches  

Q3. What all training models does Hands-On System offer?

Answer:Hands-On System is an all-inclusive training provider that works on the below training models:

Classroom: Hands-On System’s classroom sessions are conducted at our training center in Salt Lake, Kolkata, Classes are scheduled between 10.00 AM to 7.00PM, and the sessions’ durations vary from course to course. Candidates have the option of both weekday and weekend batches.
 
Instructor-led Online: Our instructor-led online training sessions are conducted via a collaborative platform that allows two-way interaction between student and trainer. Options like video and text chat, screen sharing, files’ exchange etc. make the sessions as fulfilling as a classroom one.

On-site / Corporate: Hands-On System designs customized training programs to cater to the skills’ up-gradation needs of corporate clients. With each module addressing unique business needs, our corporate training vertical is a huge success. This is because the content is tailored as per the business model, with case studies specific to the industry type.

Q4. Does Hands-On System conduct off-shore training?

Answer: Yes, Hands-On System conducts off-shore trainings for candidates who want to visit India and take back a host of certifications. The Fast track multi training is a combination of several courses, wherein aspirants attend 8 hours of classroom sessions (weekdays and weekends) and appear for related certification exams.Our online training program can be availed from any corner of the world.

Q5. Does Hands-On System offer certifications as well?

Answer:Hands-On System is a full-fledged training organization and we do not offer Global certifications as part of all our training programs. However as Hands-On System the authorized training partner of SAS Institute, all the SAS official training participant will get two attempts of free Global Certification Exam. Other programs include the certification from NRD Welfare Trust. Also, we guide you through the certification process, which includes preparing for the examination, tips to clear it in the first attempt, and filling the application form etc.

Q6. Will I be able to understand the trainer’s accent?

Answer:Hands-On System instructors speak English. To ensure training effectiveness, we ensure that all trainers have a neutral accent. Our candidates are completely comfortable with the communication skills of instructors.

Q7. Can I use Hand-On System  a reference for applying to jobs in my country?

Answer:Yes, you certainly can. We will also provide you a training certificate after the completion of your learning program, which you can use while applying for jobs. Hands-On System is a registered training provider and we are partners to global organization for SAS official training program. This ensures that the documentation we offer holds true professional value.

Q8. What if I have any doubts after the training? Does Hands-On System offer post-training support?

Answer:Yes, we take complete responsibility of your learning aims. After you complete the training, you will receive trainer support for 3 months, during which you can clear any doubts you have.

Q9.I do not know which training program is right for my career? Can Hands-On System help?

Answer:Yes sure! Contact with our academic advisor by Phone/mail or visit our Institute. Based on your experience, academic qualification, area of interest and most certainly the current industry trends, Hands-On System shall provide you the most suitable training and certification options to take you career to the next level.

Q10. Will I get any courseware during the training?

Answer: Yes!  SAS will provide you all the hard copy study materials for SAS official training courses. Hands-On System will provide softcopy study materials for all other courses. All students get access to the 24/7 Learning Management System (LMS). Valid for a period of one year, the LMS is your personal study area where you can read through the course presentations, attend class recordings, and attempt practice exercises. You can additionally download reference material to gain better understanding of the course concepts. The best part about the LMS is that you are free to study whenever you want.

Q11. What is the best size of audience for courses?

Answer:The batch size for our training sessions is between 5 to 10 candidates.